Loading...

Novosti

Ujedinjena Europa za čistu energiju! Hrvatska se 28. listopada pridružuje kampanji Europskog dana bioenergije!

Europa se još uvijek snažno oslanja na fosilna goriva i potrebna su zelena alternativna rješenja. S ciljem promicanja i boljeg razumijevanja obnovljivih izvora energije i uloge bioenergije, Europska udruga biomase (AEBIOM) pokrenula je promotivnu kampanju u 20 europskih zemalja. CROBIOM – Hrvatska udruga biomase u potpunosti podržava aktivnosti AEBIOM-a te se pridružuje kampanji od  28. listopada, na datum kojim će se u budućnosti obilježavati Hrvatski Dan Bioenergije.

CROBIOM, jedna od vodećih udruga u Hrvatskoj, aktivno doprinosi definiranju energetske politike, osobito oko obnovljivih izvora energije i biomase, odnosno energije iz drva. CROBIOM je pokrenuo brojne kampanje s ciljem većeg korištenja OIE na domaćem tržištu te promicanja njihovih društvenih i ekoloških koristi.

OIE i bioenergija su goriva budućnosti i trebali bi biti glavni aduti u ostvarenju energetske tranzicije Europe u najkraćem mogućem roku. Moramo biti svjesni da će ciljevi i politike EU oko obnovljivih izvora energije utjecati na Hrvatsku, a time i na naše članove”, rekao je Raoul Cvečić Bole, predsjednik CROBIOMa.

Kao aktivni član AEBIOM-a, CROBIOM se pridružio kampanji Europski dan bioenergije, zajedno s mnogim nacionalnim i međunarodnim partnerima širom Europe. Pomoću novog i inovativnog pristupa, predstavljanjem relevantnih podataka, inspirativnim pričama o bioenergetici, kvizovima o tranziciji energije u EU i kreativnim usporedbama, kampanja ima za cilj podizanje svijesti i zajedničkog znanja o ključnoj ulozi bioenergetike u tranziciji na OIE.

Kampanja će trajati 66 dana, počevši od 21. studenog do kraja godine. Ovo je simboličan datum kojim je AEBIOM odlučio proslaviti Europski dan bioenergije organiziranjem Konferencije o europskoj energetskoj budućnosti koja će se tog datuma održati u Bruxellesu.

Cilj AEBIOM-a je uspostaviti tradiciju obilježavanja Europskog dana bioenergije u listopadu, sve do 2030. godine, s ciljem dostizanja cilja od 35 % energije iz OIE. Obzirom da se trenutno proizvodi iz raznih sirovina, kao što su drvni peleti i sječka, slama, biljno ulje, agroindustrijski i organski otpad, bioenergija ima mnogo potencijala za ostvariti taj cilj.

Drago nam je što smo dio ove priče. Trend korištenja energije iz drva se tijekom godina povećao u Hrvatskoj. Proizvodnja peleta iznosi 260.000 tona godišnje, što čini 1% svjetske proizvodnje. U svim kogeneracijskim postrojenjima proizvodi se oko 30 mW električne energije iz biomase. Promjene su vidljive i CROBIOM će nastaviti aktivno podržavati ta stajališta“, zaključio je Cvečić Bole.

 

Posjetite web stranicu Europskog dana bioenergije:

www.europeanbioenergyday.eu

S poštovanjem,

Raoul Cvečić Bole

Predsjednik Udruge