Loading...

POZIV / Konferencija Kupres (21.-22.03.2024.)

Pozivamo Vas na međunarodnu konferenciju “KUPRES – Modernizacija šumarstva u BIH”, koja će se održati 21. i 22.03.2024. godine u hotelu Adria ski (Čajuša bb, 80320 Kupres).
Organizatori konferencije su Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres i Hrvatski drvni klaster, dok se značajna podrška organizaciji i sudjelovanje ove godine, kao i prethodnih godina, očekuje od predstavnika Drvnog klastera Hercegovina, Gospodarske/ Privredne komore FBiH, kao i od domaćina Općine Kupres. Glavni pokrovitelj skupa je Hercegbosanska županija, a pozivi su upućeni nadležnim državnim institucijama, kao i drugim zainteresiranim subjektima u BiH. Također, najavljen je dolazak niza partnera i sektorskih sudionika s nivoa EU-a, kao i iz država članica (Hrvatska, Slovenija, Austrija) te iz zemalja JIE (Srbija, Crna Gora, Makedonija).

Cilj skupa je afirmativan pristup sektorskoj tematici, kao i  objektivno i ažurno informiranje sudionika i gostiju koji se već tradicionalno na Kupres odazivaju u velikom broju. Jedan od programskih prioriteta odnosi se na mogućnosti financiranja sektora šumarstva i drvne industrije iz fondova EU, kao i usklađivanje politika EU-a i BiH u području šumarstva, te primjena novih tehnologija (AI), odnosno modernizacija svih djelatnosti u lancu šumarstvo-prerada drva.
Obzirom na vrlo intenzivne promjene koje se događaju na svjetskom tržištu glavna tema ovogodišnjeg skupa je „Globalni utjecaj na cijene i tržište“. Približavanje BiH Europskoj uniji za mnoge gospodarske subjekte, posebice za one u javnom vlasništvu, otvara nove mogućnosti pokretanja razvojnih projekata, osobito ako ti poslovni subjekti već posjeduju kadrovski, razvojni i inovacijski karakter, kao što je to slučaj s većinom poslovnih subjekata u BiH šumarstvu. S druge strane, drvoprerađivačke tvrtke su glavni kupci šumarstva i one već tradicionalno imaju naglašenu tendenciju ozbiljnog komercijalnog prisustva na europskom, odnosno globalnom tržištu, kamo i plasiraju svoje drvne proizvode, uz stalnu potrebu za ažurnim informacijama.

Dinamične promjene u općoj geostrategiji i svjetskoj politici, aktualni ratovi i političke krize nameću i brojne nove teme, a politika EU-a favorizira šumarstvo kao glavni ponor ugljika u Europi. CO2 kvote kao i primjena umjetne inteligencije nesumnjivo spadaju u kategoriju glavnih sektorskih prioriteta narednog desetljeća, stoga će biti odgovarajuće zastupljene i u programu konferencije, kao i teme sve većeg utjecaja klimatskih promjena i primjena Zelenog plana EU-a.


OKVIRNI PROGRAM
(hotel Adria ski Kupres –  www.adriaski.net )

četvrtak 19.01.
– 12.00-13:00 – otvaranje, pozdravni govori
– 13.00-15.00 – program / 1-2 tematski blok
– 15.00-16.00 – ručak
– 16.30-18:30 – program / 3-4 tematski blok
– 19.00 večera
petak 20.01.
– 09.30-11.30 – studijska posjeta (šuma na Kupreškim vratima)
– 12.00 – polazak
Sudjelovanje je za goste, kao i za predstavnike šumarstva i drvne industrije besplatno, uz obaveznu prijavu do 11.03.2024. Molimo vaše prijave na mail: info@hbsume.ba ili marijan.lozancic@hbsume.ba. Više informacija na +387 34 274 801.
S poštovanjem,
ORGANIZACIJSKI ODBOR KONFERENCIJE

ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres

SMANJENJE PDV-a NA DRVNA GORIVA JE DOBRODOŠLO

Najava Vlade RH o smanjenju PDV-a za pelet, briket, sječku i toplinsku energiju je dobrodošla mjera koja umnogome može pomoći većem korištenju drvnih goriva u Hrvatskoj i doprinijeti stabilizaciji energetskog tržišta, a što je usko povezano sa sve većom energetskom neizvjesnošću u Europi ususret novoj sezoni grijanja. 

Hrvatska udruga za biomasu CROBIOM je u proteklom desetljeću u više navrata tražila da se na domaćem tržištu osigura bolja pozicija drvnom peletu i briketu, modernim gorivima druge generacije te da javni potrošači, gdje god je to moguće prijeđu na obnovljive izvore energije, odnosno da se gdje god je to moguće za grijanje osigura korištenje lokalnih energenata na bazi drva, umjesto favoriziranja fosilnih goriva iz uvoza.

Sve donedavno su u neke nove javne objekte poput škola i vrtića ugrađivani kotlovi i peći na fosilne sustave, dok su domaći proizvođači drvnih goriva oko 80% svoje proizvodnje morali plasirati u izvoz i konkurirati s najvećim europskim i američkim proizvođačima koji često koriste različite oblike poticaja. Ogrjevno drvo kao i drvni ostaci iz drvne industrije su se također izvozili, čak i u udaljenije austrijske, slovenske i mađarske elektrane te su time poboljšavali energetsku bilancu navedenih zemalja.

Hrvatska je pokrivena s 48% šuma i na godišnjoj razini održivim gospodarenjem posiječe preko 7 milijuna kubika drvne mase, dok je prirodni prirast u šumama oko 10 milijuna kubika, čime se osigurava potrajno gospodarenje i stalni rast drvnih zaliha. Ogrjevno drvo i drugi drvni energetski sortimenti sudjeluju u ukupnom sječivom etatu (drvnoj masi) s oko 30% i do sada su bili dostatni za potrebe stanovništva, što je osiguravano različitim mehanizmima i podzakonskim aktima. Kroz posljednja dva desetljeća znatno se razvila proizvodnja modernih drvnih goriva na bazi drvnog otpada poput piljevine i drvne sječke, stoga s aktualnom proizvodnjom od preko 430.000 tona drvnog peleta Hrvatska pokriva preko 1,5% svjetske proizvodnje peleta, a hrvatski pelet završi na zapadno europskim tržištima, najviše u Italiji, Austriji i Sloveniji.

Aktualna svjetska kriza i pandemija su ostavile velike posljedice na tržištu drvnih goriva, budući da se na globalnom tržištu tijekom protekle dvije godine bilježio veliki skok u potražnji i cijenama. Tržište su tijekom 2022. godine obilježile rekordne cijene drvnih goriva (posebice peleta) i vrlo eksplozivna potražnja. Industrija peleta je unutar EU zemalja povećala proizvodnju te se od politike zahtijevala obveza povećavanja zaliha, bilo sirovine za proizvodnju, bilo gotovih proizvoda kako bi se moglo odgovoriti na „moguće teže vremenske izazove“ tijekom naredne sezone grijanja 2022/2023.

Cijene u Hrvatskoj su značajno porasle i trenutno se u maloprodaji dostižu rekordni iznosi od 3-4 KN/ kg (Bauhaus primjerice ima cijenu 3,66 KN/kg), odnosno čak preko 500 EUR za tonu s uključenim PDV-om. Peleta nažalost nema u dovoljnoj količini na hrvatskom tržištu, čemu je doprinijela činjenica kako su BiH i Srbija zabranile izvoz drvnih sirovina i drvnih goriva na tri mjeseca, kako bi se osigurala njihova domaća opskrba drvnim gorivima naredne zime. Hrvatski proizvođači u izvozu postižu znatno niže cijene nego na domaćem tržištu na kojem nisu bili izgrađeni odgovarajući prodajni lanci, a postojale su i velike oscilacije u sezonalnosti prodaje, zbog čega su se proizvođači uglavnom okretali izvozu, a tamo se suočavaju sa snažnom konkurencijom i traženim visokim standardima kvalitete. Cijene su porasle i na glavnim zapadnim tržištima, tako je veleprodajna cijena u Austriji za drvni pelet A1 kvalitete krajem lipnja iznosila 330 EUR/t, dok se u Njemačkoj ona kretala oko 380/EUR te u Švicarskoj čak 480 EUR po toni.

Proizvođači ističu kako postoji niz opravdanja za više cijene, poput povećanih troškova proizvodnje, sve veće potražnje za sustavima grijanja na pelete i drvna goriva, kao i zbog povećane upotrebe peleta u inozemnim elektranama te gubitak- nedostatak isporuka peleta iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine prema Europi.

Kako bi se dugoročno osigurala opskrba hrvatskog tržišta peletima, potrebno je osigurati dovoljne količine drvne sirovine za izgradnju novih tvornica peleta, a potrebno je kroz javnu nabavu propisati obvezu korištenja OIE, odnosno drvnih goriva gdje god je to tehnološki moguće. Visoke cijene energenata unutar EU-a također doprinose činjenici kako sve više kućanstava u Europi prelazi na grijanje na pelete, a taj trend se očekuje i u RH koja ima nekoliko etabliranih proizvođača peći i kotlova poput tvrtke Centrometal. Europsko udruženje za biomasu BIOENERGY EUROPE očekuje kako će tijekom 2022. na tržištu nedostajati oko 2,5 milijuna tona peleta.

UDRUGA ZA BIOMASU CROBIOM

Sektorska udruga predlaže da se slično kao i za naftu i plinu, predvidi zakonska obveza skladištenje peleta kako bi se mogli kompenzirati učinci nepredvidivih događaja tijekom naredne zime. CROBIOM smatra kako je potrebno nastaviti s korištenjem drva u proizvodnji toplinske i električne energije te se zalaže za bolji položaj energije iz drva unutar politika obnovljivih izvora energije, budući da drvna goriva pridonose smanjenju emisija CO2.

Davor Zec podnio ostavku na mjesto predsjednika CROBIOM-a

Od ponedjeljka, 23. svibnja 2022. Davor Zec više nije predsjednik Hrvatske udruge za biomasu – CROBIOM. S obzirom na to da je imenovan pomoćnikom glavnog državnog inspektora RH te nespojivost te funkcije s njegovim dosadašnjim djelovanjem u CROBIOM-u, podnio je neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Udruge, a radna tijela Udruge će pokrenuti potrebne procedure za izbor novog predsjednika.

Zec se u svojoj dugoj poslovnoj karijeri afirmirao kao priznati međunarodni stručnjak koji je obnašao važne dužnosti u sektorima drvne industrije, energetike i šumarstva, a među ostalim obnašao je niz odgovornih funkcija u Hrvatskim šumama, bio je upravitelj šumarije te ravnatelj Uprave u Ministarstvu poljoprivrede. Istovremeno, bio je i član niza državnih i međunarodnih strukovnih tijela i povjerenstava.

Ovim putem Udruga CROBIOM zahvaljuje Davoru Zecu na višegodišnjem radu i nemjerljivom doprinosu tijekom pokretanja niza razvojnih inicijativa unutar Udruge, a posebno treba naglasiti njegove napore oko popularizacije drvnog peleta i biomase i njegov aktivan doprinos ubrzavanju procesa tranzicije prema obnovljivim izvorima energije. Članovi Udruge žele mu puno uspjeha na novoj odgovornoj poziciji, a čestitkama se ovih dana pridružuju mnogobrojni predstavnici na šumi baziranog sektora u Hrvatskoj te u zemljama jugoistočne Europe. 

Godišnje izvješće o radu i aktivnostima

Unatoč pandemijskim ograničenjima i mnogobrojnim izazovima u provođenju sektorskih aktivnosti, posebice oko organizacije strukovnih evenata uživo, Hrvatski drvni klaster i Crobiom su uspješno okupljali sektorske dionike i predstavnike nadležnih institucija na četiri godišnje konferencije.

U travnju je tijekom lockdowna održana hibridna 11. Međunarodna konferencija o biomasi i OIE u Zagrebu, s ciljem rasprave o unapređenju položaja biomase u RH i prijeko potrebnom ubrzavanju energetske tranzicije. Krajem lipnja u Opatiji je održana 18. po redu Drvno-tehnološka konferencija, ujedno i najvažnija sektorska konferencija u regiji, dok je krajem listopada u Vinkovcima održan 12. Kongres pilanara JIE. Početkom prosinca u Rovinju je održana i 6. Adriatic Wood Days konferencija, čiji je fokus bio na EU politikama i projektima. Time je nastavljeno uspješno okupljanje svih dionika na eventima s osnovnim ciljem artikuliranja glavnih sektorskih izazova, ali i prilika, uz umrežavanje i postizanje dobre vidljivosti u medijima i javnosti. 

HDK i Crobiom izražavaju zadovoljstvo što su unatoč nizu objektivnih tržišnih ograničenja koja su rezultirala i globalnim zastojem u logističkim putevima, poslovnim putovanjima i povećanjem cijena drvnih materijala nastavili s redovitom objavom elektronskog Newslettera koji pruža najvažnije sektorske informacije iz Hrvatske, regije, EU, ali i ostalih važnih svjetskih tržišta. Pokrivene su aktualne teme prerade drva, šumarstva, proizvodnje namještaja, biomase, sajmova te ostale aktualnosti koje su od velike važnosti za sektor.

Osnovni cilj HDK-a i Crobioma je povezati sve dionike u preradi drva i industriji namještaja, ubrzati protok informacija, posebno s naglaskom na uključivanje manjih subjekata u aktualna događanja. Newsletter se šalje na više od 3.000 adresa diljem RH i regije i u pandemijskom okruženju predstavlja važan alat informiranja članova sektorskih udruga te sveukupne zainteresirane sektorske javnosti. Skupštine i druge aktivnosti za članove predviđene su za početak siječnja 2022.

U nastavku navodimo presjek ključnih aktivnosti i događanja koje su realizirane u ovoj godini.

Utvrđena prodaja peleta s lažnim EN plus certifikatom

CROBIOM, hrvatska udruga biomase je stalna članica europske udruge za biomasu Bioenergy Europe te je zaprimila obavijest o lažnom deklariranju drvnog peleta na hrvatskom tržištu. Sukladno predviđenim procedurama CROBIOM je uputio zahtjev za provjerom autentičnosti certifikata kod izdavatelja certifikata, odnosno kod European Pellet Council sa sjedištem u Bruxellesu. Provjerama je utvrđeno kako je pelet koji se pod nazivom „Drvosječa“ prodaje u sklopu prodavaonica domaćeg trgovačkog lanca Konzum, a na ambalaži se navodi kako je stavljen na tržište od strane tvrtke  Drvosječa d.o.o. iz Bosne i Hercegovine, lažno deklariran kao certificirani pelet ENplus kvalitete (A2) te postoje ozbiljne indicije o kršenju niza zakonskih odredbi.

Uslijed navedenog,  a temeljem preporuka izdavatelja certifikata o istom se obavještava zainteresirana javnost, budući da se oznakom ENplus i prodajom proizvoda koji nisu pratili predviđene procedure oko porijekla sirovine, proizvodnih metoda, uzorkovanja, ispitivanja i postignute kvalitete drvnog peleta obmanjuju kupci i remeti tržišno natjecanje. Proizvodnjom drvnog peleta iz lošije sirovine te mimo certificiranih procedura dovodi se do pojave dampinških cijena, rušenja ugleda certificiranih proizvođača, ali i većih rizika za zagađenje okoliša i ispuštanje većih količina CO2 od deklariranih vrijednosti.

O predmetnom slučaju CROBIOM je obavijestio trgovački lanac Konzum u čijim poslovnicama je navedeni pelet uočen, a u sklučaju ako se ista roba trenutno ne povuče s tržišta, CROBIOM namjerava poduzeti odgovarajuće mjere kod nadležnih carinskih i inspekcijskih tijela na razini Republike Hrvatske i Europske unije. CROBIOM se nada kako će se isti zahtjev primiti s maksimalnom ozbiljnošću te kako će se u interesu zaštite potrošača iste proizvode trenutno povući iz prodaje.

CROBIOM

Davor Zec, predsjednik

POZIV NA SJEDNICU IZBORNE SKUPŠTINE CROBIOM-a

Pozivamo sve članove CROBIOM-a da prisustvuju sjednici Izborne skupštine koja će se održati 25.09.2020. s početkom u 10,00 sati u Slavonskom Brodu (KKD I.B. Mažuranić).
Svim članovima pozivi i materijali upućeni su s ranijim obavijestima.

Brojnim aktivnostima obilježen 25.10. kao Hrvatski dan bioenergije!

U vidu promicanja i boljeg razumijevanja obnovljivih izvora energije i  uloge bioenergije, europska lobistička asocijacija Bioenergy  Europe pokrenula je prošle godine promotivnu kampanju u 20 europskih zemalja, čiji je cilj uspostaviti tradiciju obilježavanja Europskog dana  bioenergije. Kao punopravni član Bioenergy  Europe, Hrvatska udruga za biomasu CROBIOM pridružila se kampanji, zajedno s mnogim nacionalnim i međunarodnim partnerima širom Europe, kroz obilježavanje Hrvatskog dana bioenergije 25. listopada. 

Povodom obilježavanja Hrvatskog dana bioenergije u emisiji Dobro jutro Hrvatska govorilo se o promociji upotrebe obnovljivih izvora energije i njihove koristi za čovjeka i okoliš. U emisiji su gostovali Mario Klobučar, direktor Šumske biomase d.o.o., dr. sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA i Rosana Šimunović, voditeljica projekata u Hrvatskoj udruzi za biomasu CROBIOM.

Također se provodila demonstracija Hrvatskih šuma d.o.o. u Radinjama gdje je održana demonstracija samohodnog  iverača  (u vlasništvu ugovornog kooperanta HŠ). Hrvatske šume tom su prilikom najavile niz novih investicija u šumarsku opremu i i tehnologije  za mobilizaciju dodatnih količina drvne mase, čime bi se smanjila ovisnost uvoza fosilnih goriva i ostvarile znatne financijske uštede proračunskih sredstava.

U Zagrebu se na kraju dana održao okrugli stol na temu položaja bioplina i biomase u energetskim strategijama RH kao središnja aktivnost Hrvatskog dana bioenergije s ciljem osvještavanja položaja bioenergenata u nacionalnoj energetskoj strategiji i podizanja svijesti o potrebi veće institucionalne i društvene potpore.

25.10. HRVATSKI DAN BIOENERGIJE: CROBIOM priprema niz edukacijskih aktivnosti

***

Preuzmi: BROŠURA

***

U Europi se još uvijek snažno koriste fosilna goriva i EU nastoji stvoriti šire politike koje će promovirati zelena i alternativna energetska rješenja. U vidu promicanja i boljeg razumijevanja obnovljivih izvora energije i uloge bioenergije, europska lobistička asocijacija Bioenergy Europe pokrenula je prošle godine promotivnu kampanju u 20 europskih zemalja, čiji je cilj uspostaviti tradiciju obilježavanja Europskog dana bioenergije.

Europski dan bioenergije označava simboličan datum od kojeg se EU-28 može oslanjati samo na bioenergiju. Taj se datum konstantno pomicao svake godine i na nacionalnoj i na razini EU. Ove godine EU-28 čak 43 dana u godini može se potpuno oslanjati na bioenergiju, počevši od 19. studenog do 31. prosinca.

Kao punopravni član Bioenergy Europe, Hrvatska udruga za biomasu CROBIOM pridružila se kampanji, zajedno s mnogim nacionalnim i međunarodnim partnerima širom Europe, kroz obilježavanje Hrvatskog dana bioenergije 25. listopada.

Ovom aktivnošću, ali i iniciranjem niza drugih tema CROBIOM aktivno doprinosi poboljšanju energetske politike, osobito oko poboljšanja pozicija OIE i biomase, odnosno proizvodnje energije iz drva poput inicijative za kampanju veće uporabe peleta na domaćem tržištu, odnosno u javnim objektima. CROBIOM promiče i promjenu svijesti u RH te redovito naglašava niz društvenih i ekoloških korist od korištenja drva kao energenta.

***

Pozivamo Vas da nam se toga dana pridružite na okruglom stolu: Položaj bioplina i biomase u energetskim strategijama RH koji će se održati u zagrebačkom hotelu Westin u 15.00 sati. Prijave su moguće putem e-maila na: info@drvnipelet.hr.

***

Kampanji obilježavanja Hrvatskog dana bioenergije pridružili su se Hrvatske šume d.o.o., Hrvatska gospodarska komora – Sektor za energetiku i zaštitu okoliša, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Gospodarsko interesno udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske te mnogi drugi.

***

Aktivnosti obilježavanja Hrvatskog dana bioenergije

Četvrtak, 25.10.2018.

Gostovanje u emisiji Dobro jutro Hrvatska (HRT, 07.00 sati)

  • Ciljana publika: mediji, javnost
  • Opis: Predstavljanje održavanja Hrvatskog dana bioenergije i promocija upotrebe obnovljivih izvora energije i njihove koristi za čovjeka i okoliš. Sudjeluju relevantni stručnjaci, predstavnici CROBIOM-a i partnera.

Demonstracija Hrvatskih šuma d.o.o. (Radinje, UŠP Nova Gradiška, 10.00 sati)

  • Ciljana publika: mediji, javnost
  • Opis: Hrvatske šume (HŠ) najavljuju niz novih investicija u šumarsku opremu i tehnologije (harvesteri, žičare, šumski traktori, iverači za sječku itd) za mobilizaciju dodatnih količina drvne biomase. Ovime će se smanjiti ovisnost o uvozu fosilnih goriva i ostvariti znatne financijske uštede proračunskih sredstava, smanjiti opasnosti od požara (priobalje i otoci) te doprinijeti zadržavanju stanovništva te stvaranju novih zelenih radnih mjesta (posebice u ruralnim i otočnim područjima) kao i prelasku prema nisko-ugljičnom gospodarstvu što je trend u svim članicama EU. Ovom prilikom bit će održana demonstracija samohodnog iverača (u vlasnistvu ugovornog kooperanta HŠ). HŠ je trenutno u postupku nabave dva samohodna iverača.

Okrugli stol: Položaj bioplina i biomase u energetskim strategijama RH, Zagreb (hotel Westin, dvorana Panorama, 15.00 sati)

  • Ciljana publika: sektorski stručnjaci, mediji
  • Opis: Središnja aktivnost Hrvatskog dana bioenergije s ciljem osvještavanja položaja bioenergenata u nacionalnoj energetskoj strategiji i podizanja svijesti o potrebi veće institucionalne i društvene potpore

CROBIOM na okruglom stolu u Kupresu! Potpisano pismo namjere

Hrvatska udruga za biomasu CROBIOM, zajedno s Udruženjem Biomasa u BiH, organizirala je u Kupresu (Bosna i Hercegovina) 19. travnja okrugli stol na temu: Energije iz drvne biomase u Bosni i Hercegovini. Brojni stručnjaci iz područja energije iz drva, drvoprerađivači i šumari raspravljali su o aktualnoj situaciji na tržištu. Zaključeno je kako je potencijal proizvodnje i upotrebe drvne biomase, iako u porastu, još uvijek nedovoljno iskorišten.

Suradnja sektorskih udruga iz BiH i Hrvatske formalizirana je i potpisom pisma namjere između Udruženja Biomasa u BiH i Hrvatske udruge za biomasu CROBIOM, čiji je cilj ostvarivanje dugoročne suradnje i promicanje veće upotrebe biomase u regiji.

U posljednje vrijeme u Hrvatskoj i susjednoj Bosni i Hercegovini svjedočimo značajnom porastu potražnje za biogorivima, posebno za peletom i drvnom sječkom. Hrvatska trenutno izvozi preko 80% od 280.000 tona godišnje proizvodnje peleta, kazao je tajnik CROBIOM-a Marijan Kavran. Kavran je naglasio da je potrebno povećat domaću potrošnju biomase u skladu sa principima EU. Bosna i Hercegovina je, uslijed naglog porasta potražnje na domaćem tržištu, od neto izvoznika postala uvoznik. Tržište je još uvijek nedovoljno regulirano i potrebno je u većoj mjeri uvoditi certificiranje sječke i peleta te osigurati konstantnu kontrolu, zaključio je Vanja Ćurin, član izvršnog odbora Udruženja. I Ćurin i Kavran članovi su borda direktora pri AEBIOM-u gdje aktivno sudjeluju u kreiranju sektorskih politika.

Okrugli stol održan je u sklopu treće konferencije: Budućnost šumarstva i prerade drva u Bosni i Hercegovini, od 19. do 20. travnja u Kupresu. Konferencija je okupila preko 170 sudionika iz šumarstva, prerade drva uz aktivan doprinos domaćih institucija.  Podršku su dale zastupnice u Europskom parlamentu Marijana Petir i Dubravka Šuica. Više informacija o konferenciji u priopćenju.

 

 

 

CROBIOM aktivan u EU asocijacijama. U tijeku inicijativa za certificiranje sječke

Kvaliteta i iskoristivost biomase važna je tema kako za proizvođače tako i za kupce i korisnike ovog obnovljivog izvora energije. Unutar AEBIOM-a, Europske udruge za biomasu čiji je CROBIOM punopravni član, pokrenuta je inicijativa za uvođenje certifikacijske sheme na razini EU koja bi standardizirala postupke pridobivanja, gospodarenja i konačne kvalitete biomase, konkretno drvne sječke.

U tijeku su preliminarni razgovori i iskaz interesa u svim državama članicama, a u slučaju uvođenja formirala bi se mreža nacionalnih partnera, koja bi, zajedno s odborom AEBIOM-a koordinirala uvjete i provođenje certifikacijske sheme.