Loading...

Novosti

Brojnim aktivnostima obilježen 25.10. kao Hrvatski dan bioenergije!

U vidu promicanja i boljeg razumijevanja obnovljivih izvora energije i  uloge bioenergije, europska lobistička asocijacija Bioenergy  Europe pokrenula je prošle godine promotivnu kampanju u 20 europskih zemalja, čiji je cilj uspostaviti tradiciju obilježavanja Europskog dana  bioenergije. Kao punopravni član Bioenergy  Europe, Hrvatska udruga za biomasu CROBIOM pridružila se kampanji, zajedno s mnogim nacionalnim i međunarodnim partnerima širom Europe, kroz obilježavanje Hrvatskog dana bioenergije 25. listopada. 

Povodom obilježavanja Hrvatskog dana bioenergije u emisiji Dobro jutro Hrvatska govorilo se o promociji upotrebe obnovljivih izvora energije i njihove koristi za čovjeka i okoliš. U emisiji su gostovali Mario Klobučar, direktor Šumske biomase d.o.o., dr. sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA i Rosana Šimunović, voditeljica projekata u Hrvatskoj udruzi za biomasu CROBIOM.

Također se provodila demonstracija Hrvatskih šuma d.o.o. u Radinjama gdje je održana demonstracija samohodnog  iverača  (u vlasništvu ugovornog kooperanta HŠ). Hrvatske šume tom su prilikom najavile niz novih investicija u šumarsku opremu i i tehnologije  za mobilizaciju dodatnih količina drvne mase, čime bi se smanjila ovisnost uvoza fosilnih goriva i ostvarile znatne financijske uštede proračunskih sredstava.

U Zagrebu se na kraju dana održao okrugli stol na temu položaja bioplina i biomase u energetskim strategijama RH kao središnja aktivnost Hrvatskog dana bioenergije s ciljem osvještavanja položaja bioenergenata u nacionalnoj energetskoj strategiji i podizanja svijesti o potrebi veće institucionalne i društvene potpore.