Loading...

Predsjednica posjetila Moderator u Udbini! Zec zatražio podršku oko korištenja peleta u javnim objektima

Prošli tjedan je u pratnji župana ličko-senjskog Darka Milinovića predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila mnoge pasivne dijelove Like. Sudeći prema izvještajima medija, uglavnom se radilo o komunikaciji s društvenim i političkim subjektima, jer tek su rijetke tvrtke koje djeluju u Lici, a koje pripadaju u vrh hrvatskog gospodarstva. Proizvodnja peleta i proizvodnja struje iz drva u Udbini predstavljaju važne nacionalne liderske pozicije, posebice zbog pionirskog djelovanja na području iskorištavanja drvne biomase i proizvodnje OIE. Davor Zec je ispred tvrtki Moderator i Lika Energo Eko, ali i kao predsjednik Nadzornog odbora CROBIOM-a, hrvatske udruge za biomasu predstavio Predsjednici široku lepezu izazova s kojima se susreću sektorske tvrtke. Pelet je globalno tražen proizvod, stoga čak 88 posto proizvodnje završi u izvozu, dok se u Hrvatskoj javni objekti i dalje griju na fosilna goriva ili točnije na naftu i loživo ulje. Hrvatska mora nedvosmisleno povećati energetsku učinkovitost i dostići EU energetske ciljeve, istaknuo je Zec, dodavši kako su neke manje općine u Lici već pokrenule procedure za zamjenu fosilnih tehnologija i uvođenje peleta. Problem nam predstavlja tromost administracije i tražimo potporu oko uvođenja peleta u vojarne i druge javne objekte u državnom vlasništvu. Predsjednica je s velikim zanimanjem obišla ovaj moderni pogon, koji se upravo kompletira novim blokom druge po redu kogeneracije te se upoznala s ključnim pojedinostima, obećavši podršku i ozbiljnu preporuku kod nadležnih državnih tijela.

Croenergy 2017: REGEA organizira energetsku raspravu na visokom nivou!

Jedna od najznačajnijih energetskih konferencija u Hrvatskoj, Sustainable Energy Finance and Investment Summit 2017 – CROENERGY2017, koja će se održati u Energetskom centru Bračak u Zaboku od 03.-04.10. ove godine poprima oblik financijskog foruma na kojem će se okupiti privatni sektor sa već isprofiliranim projektima s financijskim sektorom. Ova četvrta po redu konferencija u organizaciji agilne energetske agencije REGEA bavi se pitanjima pokretanja i osiguranja financiranja energetskih projekata, poticanja energetske obnove zgrada te u konačnici inovacijama u energetici koje mogu pokrenuti gospodarski rast. Konferencija je podijeljena kroz niz interaktivnih predavanja i radionica, a najavljeno je sudjelovanje top političara poput župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, pomoćnika ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Dragana Jelića, ministra zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislava Ćorića, potpredsjednika Vlade RH i ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štromara te mnogih drugih. Tijekom prvog dana konferencije održat će se i okrugli stol pod nazivom „Biomasa – Kako do razvijenog tržišta i pouzdanog energenta?“ na kojem će sudionici ponuditi svoja razmišljanja i iskustva o tome kako potaknuti razvoj tržišta i osigurati potrebnu kvalitetu energenata iz biomase. Okrugli stol moderirat će ravnatelj REGEA-e i predsjednik Europske federacije agencija i regija za zaštitu i okoliš FEDARENE dr. sc. Julije Domac zajedno sa zamjenikom ravnatelja REGEA-e mr. sc. Velimirom Šegonom.

Održani 12. hrvatski dani biomase u Našicama u sklopu manifestacije Slavonska šuma

Ovogodišnji hrvatski dani biomase započeli su u Našicama u petak 8.9. znanstveno-stručnim skupom pod nazivom “Značaj obnovljivih izvora energije u potrajnoj opskrbi energijom: opskrba energijom ima za svaku zemlju strateški značaj”. Skup je organiziran od strane Hrvatskog šumarskog društva, odnosno njihove sekcije Hrvatske udruge za biomasu, u suorganizaciji s Ogrankom MH Našice. U fokus ovogodišnjih dana biomase stavljena je opskrba fosilnih goriva iz ratom za naftu i plin zahvaćenih zemalja te učinkovita opskrba stanovništva i gospodarstva iz domaćih OIE, a obuhvaćena je i tematika neovisnosti, dodane vrijednosti, radnih mjesta, zaštite okoliša te novih tehnologija i inovacija. Skupu je moderirao predsjednik sekcije HŠD-a Josip Dundović, predsjednik uprave HŠ-a Krunoslav Jakupčić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, direktor FZOEU dr. sc. Ljubomir Majdak, itd. Događaj je održan u suradnji sa Svjetskom udrugom za biomasu, Europskom udrugom za biomasu, Hrvatskim savezom udruga privatnih šumovlasnika, tvrtkom Unikomerc – uvoz d.o.o. Velika Gorica i NEXE Grupom d.d. Našice, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH.

Za 20 posto porasla proizvodnja peleta u Njemačkoj! Skoro 100 posto ima kvalitetu EN plus A1

Njemački proizvođači peleta povećali su svoju proizvodnju na rekordnih 1,1 mil. tona, što je velik rast u odnosu na prošlu godinu. Prema izračunima Njemačke udruge za energiju iz drva i pelet (DEPV), radi se o povećanju od 20 posto odnosno 182 tisuće tona. Naročito je povećana proizvodnja peleta u vrećama (za 21 posto) što navodi na zaključak da se proizvodi za zalihu, procjenjuju stručnjaci. Glavni izvor sirovine i dalje predstavljaju pilanski ostaci četinjača (94 posto) a 99,9 posto svih u Njemačkoj proizvedenih peleta odgovara kvaliteti EN plus A1. S druge strane, i dalje pada izvoz koji je u odnosu na prošlu godinu manji za 8,6 posto. Udruga predviđa daljnji rast proizvodnje pa se očekuje da bi se mogla ostvariti prognoza Udruge iz veljače, kada je objavljena projekcija Njemačke proizvodnje do kraja 2017. u visini od 2,3 mil. tona peleta.

Skupština i izbori za Upravni odbor AEBIOM-a. Sudjeluje i CROBIOM

Danas se u Bruxellesu, u sjedištu krovne sektorske udruge biomase AEBIOM, održava Generalna skupština, na kojoj sudjeluju predsjednik CROBIOM-a Raoul Cvečić Bole i dopredsjednik Eduard Vitković. Raspravlja se o planu aktivnosti za nadolazeću godinu, a tražit će se mišljenje članova o ključnim pitanjima. Uz sjednice Generalne skupštine i Nadzornog odbora, održat će se i izbori za AEBIOM Upravni odbor, u čijem odlučivanju sudjeluje CROBIOM. Odbor čine predsjednik, dopredsjednik i najviše 14 direktora iz punopravnih članova, a posljednji izbori održani su u prosincu 2015. Sutra i prekosutra je na rasporedu konferencija o europskoj budućnosti bioenergije, gdje će se raspravljati o ključnim razvojnim pitanjima. Koja je uloga biomase na budućim tržištima, EU politika održivosti i utjecaj na bioenergiju, prilike za proizvodnju i nove načine upotrebe biomase, samo su neka od pitanja na koja će sudionici konferencije tražiti odgovor.

Bioekonomija u EU prihoduje 2 bilijuna EUR i zapošljava 18,3 mil. radnika

Još uvijek prosječnom Europljaninu nije jasno što je bioekonomija, kao što je bilo teško u prošlosti dokumentirati njene pokazatelje. Sada je to dio službene europske politike. Bio-based Industries Consortium (BIC) objavio je rezultate prvog istraživanja o europskoj bioekonomiji na svojoj nedavnoj glavnoj skupštini. Rezultati je impresivan: 2,100 mlrd. EUR (engleski: 2,1 trillion) prometa u 2013. godini, od čega otprilike polovica dolazi iz sektora hrane i pića. Takozvane bio-industrije doprinijele su s više od 600 mlrd. EUR, a one uključuju proizvodnju kemikalija i plastike, lijekove, papirne proizvode, na šumi bazirane industrije, kao i tekstilni sektor, biogoriva i sve brže rastuću bioenergiju. Ukupna zaposlenost iznosila je 18,3 milijuna radnika s najvećom primarnom proizvodnjom biomase i njenih derivata iz sektora poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (58 posto). No, nisu svi u Europi dali isti doprinos rezultatima zelenog sektora, jer analize pokazuju da postoje različite situacije i pokazatelji u državama članicama. Istočna Europa, prije svega Poljska, Rumunjska i Bugarska, su snažne u primarnoj proizvodnji i osiguravaju visoku zaposlenost premda im je promet, odnosno prihod dosta slabiji u odnosu na zemlje zapadne i sjeverne Europe, koje s druge strane stvaraju puno veći prihod, ali imaju manju zaposlenost. Njemačka, Italija i Francuska su glavne zemlje koje povlače bioekonomiju u EU. Bio-bazirane industrije su već sada važan dio europskog gospodarstva i središnji element u tranziciji prema održivoj i kružnoj ekonomiji u Europi koji se temelji na obnovljivim sirovinama kao ključnim aktivatorima, rekao je Marcel Wubbolt iz Bio-based Industries Consortiuma.

Uniconfort: Kogeneracije su sve popularnije za proizvodnju struje i za daljinska grijanja

U EU se sve više potiče korištenje obnovljivih izvora energije i izgradnja daljinskog grijanja na drvnu biomasu, kojima se zadovoljavaju energetske potrebe većeg broja stanovnika urbanih područja. Uz to, pozitivna EU legislativa potiče i izgradnju kogeneracijskih postrojenja koja iz drvne sirovine proizvode i električnu energiju, što je u skladu s europskim energetskim politikama. Toplinska energija služi za zagrijavanje zraka, odnosno za grijanje stambenih i javnih prostora te za potrebe cijelog spektra tehnoloških procesa u industrijama. Toplinske potrebe mnogih JLS su evidentne, kao i potreba da se pronađu ekonomična i dostupna rješenja bazirana na lokalnim energetskim sirovinama, poput drva. U mnogim EU programima je također predviđeno korištenje poticaja za izgradnju centraliziranih kotlovnica i kogeneracija, ali je do sada samo jedna općina u Hrvatskoj izgradila sličan sustav. Centralizirani toplinski sustavi su većinom rašireni u skandinavskim i germanskim zemljama, a kao gorivo je uvijek predviđena kategorija OIE, najčešće drvne biomase ili peleta, dok se toplina prenosi medijem kroz izgrađenu infrastrukturu, odnosno cjevovod. Talijanski proizvođač opreme Uniconfort omogućuje odabir širokog spektra opreme za njihovu izgradnju i svojom bogatom listom europskih korisnika jamči dobre i štedljive učinke. Jedno od referentnih kogeneracijskih postrojenja je izgrađeno u pogonu tvrtke Pana u Turopolju kod Zagreba. Povećanje ukupne učinkovitosti procesa kroz proizvodnju struje u kogeneracijskim postrojenjima ostvaruju se očigledne beneficije kako u energetskom, tako i u ekonomskom pogledu, jer se za proizvodnju struje mogu koristiti subvencije kroz otkupnu tarifu struje. Uniconfort je u stanju osigurati promptnu posjetu njihovih hrvatskih stručnjaka, kako bi se utvrdile potrebe za modernim i energetski učinkovitim postrojenjima. Više na www.uniconfort.com

U Bjelovaru održan okrugli stol o poljoprivrednoj i šumskoj biomasi

Nastup drvne industrije na Bjelovarskom sajmu (1.-3. travnja 2016.) zaokružen je okruglim stolom na temu poljoprivredne i šumske biomase i analize kogeneracijskih postrojenja. Raspravi su nazočili predstavnici Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i Zlatko Benković, predstavnici Hrvatskog drvnog klastera, Udruge biomase CROBIOM, drvoprerađivači, proizvođači biomase i akademski stručnjaci. Pročitaj više

Europski znanstvenici poboljšavaju kogeneracije i grijanje pomoću metana iz otpadnih voda

Proizvodnja električne i toplinske energije suočava se s izazovima koji moraju udovoljiti zahtjevima učinkovitije i čistije proizvodnje. Jednu od takvih konkurentnijih tehnologija osmislio je konzorcij sastavljen od tvrtki iz Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Finske, a radi se o sustavu gorivih ćelija s čvrstim oksidima (SOFC) pri pročišćavanju otpadnih voda. Pročitaj više

Japan gradnjom termoelektrana na biomasu doprinosi većoj uporabi obnovljivih izvora energije

Još jedna elektrana u Japanu, koja dominantno proizvodi energiju iz nuklearnih izvora, donijela je odluku o izgradnji novog postrojenja termoelektrane na biomasu. Radi se o elektrani Niigata Co. Ltd., koja će u lučkom području izgraditi pogon na biomasu, snage proizvedene električne energije od 5,7 MW. Radovi će početi u srpnju, a očekuje se i 15 novozaposlenih radnika u termoelektrani. Pročitaj više