Loading...

25.10. HRVATSKI DAN BIOENERGIJE: CROBIOM priprema niz edukacijskih aktivnosti

***

Preuzmi: BROŠURA

***

U Europi se još uvijek snažno koriste fosilna goriva i EU nastoji stvoriti šire politike koje će promovirati zelena i alternativna energetska rješenja. U vidu promicanja i boljeg razumijevanja obnovljivih izvora energije i uloge bioenergije, europska lobistička asocijacija Bioenergy Europe pokrenula je prošle godine promotivnu kampanju u 20 europskih zemalja, čiji je cilj uspostaviti tradiciju obilježavanja Europskog dana bioenergije.

Europski dan bioenergije označava simboličan datum od kojeg se EU-28 može oslanjati samo na bioenergiju. Taj se datum konstantno pomicao svake godine i na nacionalnoj i na razini EU. Ove godine EU-28 čak 43 dana u godini može se potpuno oslanjati na bioenergiju, počevši od 19. studenog do 31. prosinca.

Kao punopravni član Bioenergy Europe, Hrvatska udruga za biomasu CROBIOM pridružila se kampanji, zajedno s mnogim nacionalnim i međunarodnim partnerima širom Europe, kroz obilježavanje Hrvatskog dana bioenergije 25. listopada.

Ovom aktivnošću, ali i iniciranjem niza drugih tema CROBIOM aktivno doprinosi poboljšanju energetske politike, osobito oko poboljšanja pozicija OIE i biomase, odnosno proizvodnje energije iz drva poput inicijative za kampanju veće uporabe peleta na domaćem tržištu, odnosno u javnim objektima. CROBIOM promiče i promjenu svijesti u RH te redovito naglašava niz društvenih i ekoloških korist od korištenja drva kao energenta.

Aktivnosti obilježavanja Hrvatskog dana bioenergije

Četvrtak, 25.10.2018.

Okrugli stol: Položaj bioplina i biomase u energetskim strategijama RH

  • Ciljana publika: sektorski stručnjaci, mediji
  • Opis: Središnja aktivnost Hrvatskog dana bioenergije s ciljem osvještavanja položaja bioenergenata u nacionalnoj energetskoj strategiji i podizanja svijesti o potrebi veće institucionalne i društvene potpore

Edukacijske aktivnosti u školama

  • Ciljana publika: djeca školske dobi
  • Opis: promjena društvene svijesti polazi od svih dobnih skupina, a upravo je školska populacija podobna za brzo usvajanje znanja i novih navika vezanih uz upotrebu tzv. čiste energije. Školskoj populaciji će se kroz interaktivna predavanja i igre predstaviti upotreba obnovljivih izvora energije i njihove koristi za čovjeka i okoliš

Pošumljavanje brzorastućim vrstama

  • Ciljana publika: mediji, javnost
  • Opis: Europska poljoprivredna politika je prepoznala KKO kao korisne za društvo i okoliš, no u Hrvatskoj je njihova upotreba još uvijek na vrlo niskim razinama. Uzgojem KKO može se povećati proizvodnja obnovljive energije iz biomase koja očekuje veliki porast potražnje za drvom kao energentom. Istovremeno se doprinosi pozitivnim utjecajima na okoliš, gospodarskoj diversifikaciji i zapošljavanju na ruralnim područjima, a upravo vrlo dobro medijski popraćena aktivnost može utjecati na veću društvenu i stručnu prihvaćenost KKO.

CROBIOM na okruglom stolu u Kupresu! Potpisano pismo namjere

Hrvatska udruga za biomasu CROBIOM, zajedno s Udruženjem Biomasa u BiH, organizirala je u Kupresu (Bosna i Hercegovina) 19. travnja okrugli stol na temu: Energije iz drvne biomase u Bosni i Hercegovini. Brojni stručnjaci iz područja energije iz drva, drvoprerađivači i šumari raspravljali su o aktualnoj situaciji na tržištu. Zaključeno je kako je potencijal proizvodnje i upotrebe drvne biomase, iako u porastu, još uvijek nedovoljno iskorišten.

Suradnja sektorskih udruga iz BiH i Hrvatske formalizirana je i potpisom pisma namjere između Udruženja Biomasa u BiH i Hrvatske udruge za biomasu CROBIOM, čiji je cilj ostvarivanje dugoročne suradnje i promicanje veće upotrebe biomase u regiji.

U posljednje vrijeme u Hrvatskoj i susjednoj Bosni i Hercegovini svjedočimo značajnom porastu potražnje za biogorivima, posebno za peletom i drvnom sječkom. Hrvatska trenutno izvozi preko 80% od 280.000 tona godišnje proizvodnje peleta, kazao je tajnik CROBIOM-a Marijan Kavran. Kavran je naglasio da je potrebno povećat domaću potrošnju biomase u skladu sa principima EU. Bosna i Hercegovina je, uslijed naglog porasta potražnje na domaćem tržištu, od neto izvoznika postala uvoznik. Tržište je još uvijek nedovoljno regulirano i potrebno je u većoj mjeri uvoditi certificiranje sječke i peleta te osigurati konstantnu kontrolu, zaključio je Vanja Ćurin, član izvršnog odbora Udruženja. I Ćurin i Kavran članovi su borda direktora pri AEBIOM-u gdje aktivno sudjeluju u kreiranju sektorskih politika.

Okrugli stol održan je u sklopu treće konferencije: Budućnost šumarstva i prerade drva u Bosni i Hercegovini, od 19. do 20. travnja u Kupresu. Konferencija je okupila preko 170 sudionika iz šumarstva, prerade drva uz aktivan doprinos domaćih institucija.  Podršku su dale zastupnice u Europskom parlamentu Marijana Petir i Dubravka Šuica. Više informacija o konferenciji u priopćenju.

 

 

 

CROBIOM aktivan u EU asocijacijama. U tijeku inicijativa za certificiranje sječke

Kvaliteta i iskoristivost biomase važna je tema kako za proizvođače tako i za kupce i korisnike ovog obnovljivog izvora energije. Unutar AEBIOM-a, Europske udruge za biomasu čiji je CROBIOM punopravni član, pokrenuta je inicijativa za uvođenje certifikacijske sheme na razini EU koja bi standardizirala postupke pridobivanja, gospodarenja i konačne kvalitete biomase, konkretno drvne sječke.

U tijeku su preliminarni razgovori i iskaz interesa u svim državama članicama, a u slučaju uvođenja formirala bi se mreža nacionalnih partnera, koja bi, zajedno s odborom AEBIOM-a koordinirala uvjete i provođenje certifikacijske sheme.

Svjetska asocijacija za bioenergiju u Zagrebu potpisala sporazum o većoj upotrebi biomase i peleta!

Tema drvne biomase i obnovljivih izvora energije na visokoj je listi europskih, ali i domaćih prioriteta. To je pokazala i 8. Međunarodna energetska konferencija, koja se u utorak održala u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera i CROBIOM-a Hrvatske udruge za biomasu.

Prisustvo predstavnika čak šest ministarstava, niza saborskih zastupnika na čelu s Darkom Horvatom, izaslanikom predsjednika Sabora g. Jandrokovića te dvojice zastupnika u Europskom parlamentu, Joze Radoša i prof.dr. Davora Škrleca svjedoči ne samo o aktualnosti teme, nego i činjenici da su drvna biomasa i cjelokupni na šumi bazirani sektor, iznimno bitne sastavnice ukupnog gospodarstva. Sektorske tvrtke, koje ostvaruju čak 1,2% svjetske proizvodnje peleta, navode kako je u proteklom desetljeću izostala da je izostala potpora kroz strateške dokumente, ali i dalje se ostvaruju brojna ulaganja u preradu biomase i stvaraju zelena radna mjesta, posebice u ruralnim područjima.

Predsjednik CROBIOM-a, Hrvatske udruge biomase, Raoul Cvečić Bole istaknuo je da većina drvnog peleta završi u izvozu. „Više od 85 % od ukupno 280.000 tona izvozimo jer nema prevelikog interesa u javnoj nabavi za drvni pelet u Hrvatskoj. Zbog toga tražimo da se u energetskim bilancama i strategijama Republike Hrvatske pelet bolje pozicionira, nakon čega bi njegova uporaba na domaćem tržištu sigurno bila veća, što je moguće kroz uredbu Vlade RH o potrebi zastupljenosti OIE i biomase u javnoj nabavi“, zaključio je Bole.

Konferenciju je otvorio ministar zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Tomislav Ćorić naglasivši nužnost povećanja domaće potrošnje peleta, kroz jačanje svijesti i veću upotrebu u javnom sektoru. Ovu godinu će obilježiti izmjena Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji te nove Strategije energetskog razvoja gdje će se trebati uzeti u obzir sve komparativne prednosti solara, vjetra i biomase koji bi trebali činiti novi energetski miks Hrvatske do 2030. godine, najavio je ministar.

Istovremeno su europske sektorske asocijacije u Bruxellesu objavile kako je 2017.godina bila revolucionarna u smislu ubrzavanja tranzicije prema niskougljičnom gospodarstvu i energetskoj učinkovitosti budući da je udio biomase, vjetra i solara bio na razini 20,9% ukupno proizvedene energije u EU, a udio ugljena 20,9%. Međutim, sektor će morati voditi više računa utjecaju na klimatske promjene i smanjenju štetnih emisija.

Na konferenciji je potpisan Sporazum o većoj upotrebi biomase i peleta između Svjetske asocijacije bioenergije (World Bioenergy Association) i CROBIOM-a, čime je predsjednik Remigijus Lapinskas, koji je u toj prigodi boravio u Zagrebu,  izrazio Važnu potporu i nastavak buduće suradnje u ovom sektoru. Hrvatska je, zbog velike količine biomase, dobra zemlja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kazao je Lapinskas te izrazio nadu da će se taj potencijal u budućnosti sve više ostvarivati.

GODIŠNJI PREGLED AKTIVNOSTI: 20.12. se održavaju skupštine sektorskih udruga i klastera

Intenzivne domaće i međunarodne aktivnosti tijekom 2017. godine bit će glavne teme skupština sektorskih udruga u srijedu, 20.12.2017. godine u hotelu Westin (dvorana Uvertira, 17.kat). Prisustvo nadležnih institucija i Hrvatskih šuma iskoristit će se za detaljnije rasprave oko otvorenih pitanja. Treba istaknuti kako je upravo u posljednjem kvartalu postignut značajan dogovor na razini Udruženja HGK i nadležnih tijela u pogledu pisma razumijevanja i izmjene prodajnog modela za drvnu sirovinu. Osim toga, sektor je opterećen nizom drugih problema povezanih s međunarodnom konkurentnošću, slabim pozicijama energije iz drva, nedostatkom radne snage, potrebom većeg korištenja drva u graditeljstvu, itd. Izborna skupština Hrvatskog klastera konkurentnosti drvno-prerađivačke industrije počet će u 11.00 sati a svi zainteresirani se mogu kandidirati za poziciju predsjednika ili člana UO klastera. Uslijedit će redovite skupštine, najprije CROBIOM-a, Hrvatske udruge biomase u 12.30 sati te u 14.30 sati skupština Hrvatskog drvnog klastera.

REKORDNE STATISTIKE: Porast cerificiranog peleta za 12%

Cilj ENplus certifikata je osiguranje kvalitete u cijelom opskrbnom lancu, a certificiranje provodi Europsko vijeće za pelet (EPC) kao dio europske udruge bioenergije AEBIOM-a. Od početka programa 2010. godine, ENplus konstantno raste, tako da je danas prešao europske granice i prisutan je diljem svijeta. Očekuje se da će do kraja tekuće godine ukupno biti certificirano čak 411 proizvođača te 259 trgovaca, što je porast od 12% u odnosu na 2016. godinu, kada je certificirano 366 proizvođača i 324 trgovca u 41 državi s ukupno 8,1 mil. tona certificiranog drvnog peleta diljem svijeta. ENplus shema sastoji se od tri razreda. Najviši razred – A1 zadovoljava čak 91% proizvođača, dok njih oko 9% ulazi u A2 razred. Najniži – B razred čini ispod 1% proizvođača certificiranog peleta. Njemačka je s čak 1,7 mil. tona certificiranog drvnog peleta 2016. godine i danas predvodnik kvalitete. Slijede Austrija, Francuska i Rumunjska, dok je Rusija bila najveći proizvođač certificiranog drvnog peleta izvan EU.

Ujedinjena Europa za čistu energiju! Hrvatska se 28. listopada pridružuje kampanji Europskog dana bioenergije!

Europa se još uvijek snažno oslanja na fosilna goriva i potrebna su zelena alternativna rješenja. S ciljem promicanja i boljeg razumijevanja obnovljivih izvora energije i uloge bioenergije, Europska udruga biomase (AEBIOM) pokrenula je promotivnu kampanju u 20 europskih zemalja. CROBIOM – Hrvatska udruga biomase u potpunosti podržava aktivnosti AEBIOM-a te se pridružuje kampanji od  28. listopada, na datum kojim će se u budućnosti obilježavati Hrvatski Dan Bioenergije.

CROBIOM, jedna od vodećih udruga u Hrvatskoj, aktivno doprinosi definiranju energetske politike, osobito oko obnovljivih izvora energije i biomase, odnosno energije iz drva. CROBIOM je pokrenuo brojne kampanje s ciljem većeg korištenja OIE na domaćem tržištu te promicanja njihovih društvenih i ekoloških koristi.

OIE i bioenergija su goriva budućnosti i trebali bi biti glavni aduti u ostvarenju energetske tranzicije Europe u najkraćem mogućem roku. Moramo biti svjesni da će ciljevi i politike EU oko obnovljivih izvora energije utjecati na Hrvatsku, a time i na naše članove”, rekao je Raoul Cvečić Bole, predsjednik CROBIOMa.

Kao aktivni član AEBIOM-a, CROBIOM se pridružio kampanji Europski dan bioenergije, zajedno s mnogim nacionalnim i međunarodnim partnerima širom Europe. Pomoću novog i inovativnog pristupa, predstavljanjem relevantnih podataka, inspirativnim pričama o bioenergetici, kvizovima o tranziciji energije u EU i kreativnim usporedbama, kampanja ima za cilj podizanje svijesti i zajedničkog znanja o ključnoj ulozi bioenergetike u tranziciji na OIE.

Kampanja će trajati 66 dana, počevši od 21. studenog do kraja godine. Ovo je simboličan datum kojim je AEBIOM odlučio proslaviti Europski dan bioenergije organiziranjem Konferencije o europskoj energetskoj budućnosti koja će se tog datuma održati u Bruxellesu.

Cilj AEBIOM-a je uspostaviti tradiciju obilježavanja Europskog dana bioenergije u listopadu, sve do 2030. godine, s ciljem dostizanja cilja od 35 % energije iz OIE. Obzirom da se trenutno proizvodi iz raznih sirovina, kao što su drvni peleti i sječka, slama, biljno ulje, agroindustrijski i organski otpad, bioenergija ima mnogo potencijala za ostvariti taj cilj.

Drago nam je što smo dio ove priče. Trend korištenja energije iz drva se tijekom godina povećao u Hrvatskoj. Proizvodnja peleta iznosi 260.000 tona godišnje, što čini 1% svjetske proizvodnje. U svim kogeneracijskim postrojenjima proizvodi se oko 30 mW električne energije iz biomase. Promjene su vidljive i CROBIOM će nastaviti aktivno podržavati ta stajališta“, zaključio je Cvečić Bole.

 

Posjetite web stranicu Europskog dana bioenergije:

www.europeanbioenergyday.eu

S poštovanjem,

Raoul Cvečić Bole

Predsjednik Udruge

Predsjednica posjetila Moderator u Udbini! Zec zatražio podršku oko korištenja peleta u javnim objektima

Prošli tjedan je u pratnji župana ličko-senjskog Darka Milinovića predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila mnoge pasivne dijelove Like. Sudeći prema izvještajima medija, uglavnom se radilo o komunikaciji s društvenim i političkim subjektima, jer tek su rijetke tvrtke koje djeluju u Lici, a koje pripadaju u vrh hrvatskog gospodarstva. Proizvodnja peleta i proizvodnja struje iz drva u Udbini predstavljaju važne nacionalne liderske pozicije, posebice zbog pionirskog djelovanja na području iskorištavanja drvne biomase i proizvodnje OIE. Davor Zec je ispred tvrtki Moderator i Lika Energo Eko, ali i kao predsjednik Nadzornog odbora CROBIOM-a, hrvatske udruge za biomasu predstavio Predsjednici široku lepezu izazova s kojima se susreću sektorske tvrtke. Pelet je globalno tražen proizvod, stoga čak 88 posto proizvodnje završi u izvozu, dok se u Hrvatskoj javni objekti i dalje griju na fosilna goriva ili točnije na naftu i loživo ulje. Hrvatska mora nedvosmisleno povećati energetsku učinkovitost i dostići EU energetske ciljeve, istaknuo je Zec, dodavši kako su neke manje općine u Lici već pokrenule procedure za zamjenu fosilnih tehnologija i uvođenje peleta. Problem nam predstavlja tromost administracije i tražimo potporu oko uvođenja peleta u vojarne i druge javne objekte u državnom vlasništvu. Predsjednica je s velikim zanimanjem obišla ovaj moderni pogon, koji se upravo kompletira novim blokom druge po redu kogeneracije te se upoznala s ključnim pojedinostima, obećavši podršku i ozbiljnu preporuku kod nadležnih državnih tijela.

Croenergy 2017: REGEA organizira energetsku raspravu na visokom nivou!

Jedna od najznačajnijih energetskih konferencija u Hrvatskoj, Sustainable Energy Finance and Investment Summit 2017 – CROENERGY2017, koja će se održati u Energetskom centru Bračak u Zaboku od 03.-04.10. ove godine poprima oblik financijskog foruma na kojem će se okupiti privatni sektor sa već isprofiliranim projektima s financijskim sektorom. Ova četvrta po redu konferencija u organizaciji agilne energetske agencije REGEA bavi se pitanjima pokretanja i osiguranja financiranja energetskih projekata, poticanja energetske obnove zgrada te u konačnici inovacijama u energetici koje mogu pokrenuti gospodarski rast. Konferencija je podijeljena kroz niz interaktivnih predavanja i radionica, a najavljeno je sudjelovanje top političara poput župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, pomoćnika ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Dragana Jelića, ministra zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislava Ćorića, potpredsjednika Vlade RH i ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štromara te mnogih drugih. Tijekom prvog dana konferencije održat će se i okrugli stol pod nazivom „Biomasa – Kako do razvijenog tržišta i pouzdanog energenta?“ na kojem će sudionici ponuditi svoja razmišljanja i iskustva o tome kako potaknuti razvoj tržišta i osigurati potrebnu kvalitetu energenata iz biomase. Okrugli stol moderirat će ravnatelj REGEA-e i predsjednik Europske federacije agencija i regija za zaštitu i okoliš FEDARENE dr. sc. Julije Domac zajedno sa zamjenikom ravnatelja REGEA-e mr. sc. Velimirom Šegonom.

Održani 12. hrvatski dani biomase u Našicama u sklopu manifestacije Slavonska šuma

Ovogodišnji hrvatski dani biomase započeli su u Našicama u petak 8.9. znanstveno-stručnim skupom pod nazivom “Značaj obnovljivih izvora energije u potrajnoj opskrbi energijom: opskrba energijom ima za svaku zemlju strateški značaj”. Skup je organiziran od strane Hrvatskog šumarskog društva, odnosno njihove sekcije Hrvatske udruge za biomasu, u suorganizaciji s Ogrankom MH Našice. U fokus ovogodišnjih dana biomase stavljena je opskrba fosilnih goriva iz ratom za naftu i plin zahvaćenih zemalja te učinkovita opskrba stanovništva i gospodarstva iz domaćih OIE, a obuhvaćena je i tematika neovisnosti, dodane vrijednosti, radnih mjesta, zaštite okoliša te novih tehnologija i inovacija. Skupu je moderirao predsjednik sekcije HŠD-a Josip Dundović, predsjednik uprave HŠ-a Krunoslav Jakupčić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, direktor FZOEU dr. sc. Ljubomir Majdak, itd. Događaj je održan u suradnji sa Svjetskom udrugom za biomasu, Europskom udrugom za biomasu, Hrvatskim savezom udruga privatnih šumovlasnika, tvrtkom Unikomerc – uvoz d.o.o. Velika Gorica i NEXE Grupom d.d. Našice, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH.